Blog title here please :D

Reading time: 15 minutes

Dit artikel staat ramvol met al onze tips en tricks voor het schrijven van een fantastisch script voor explainer video’s en uitleganimaties. Volg onze tips en maak je script niet mehh, maar YEAH!

Als animatiestudio hebben we inmiddels ontelbare scripts geschreven voor animaties. Hierdoor weten we heel goed dat het schrijven van een script niet eenvoudig is. Maar dit leren wij jou graag, want door te delen kun je vermenigvuldigen (Sheep take over the world!). Zo kun jij -zelfs zonder ervaring- een beestachtig goed script schrijven.

Of je nu een explainer video wilt laten maken door een professional of zelf aan de slag gaat, de kennis in deze blog zal je helpen in te zien hoe deze video’s gemaakt worden. Want waar leg je bijvoorbeeld de focus? Je leert hoe de traditionele structuur van een script eruit ziet, wat de ideale lengte van een script is en nog veel meer waardevolle tips.

We hopen dat je aan de hand van deze ultieme gids jouw perfecte script in elkaar gaat draaien. Heb je een script geschreven aan de hand van dit artikel? Laat het ons weten! Mocht je ergens hulp bij nodig hebben, dan helpen we je ook graag.

Grote kans dat je visueel ingesteld bent. Je bent immers bezig met een video! Daarom hebben we speciaal voor jou alle stappen voor het schrijven van een script beknopt uitgelegd in deze infographic:

In de explainer video die wij maakten voor Kiddygoodpills komt goed naar voren welk probleem er is. Medicijnen worden namelijk niet specifiek getest voor kinderen, maar wel aan hen voorgeschreven. Vervolgens wordt duidelijk hoe zij het probleem op willen lossen, namelijk met onderzoek naar de effectiviteit van medicijnen voor kinderen. Wat hebben zij daarvoor nodig? Jouw hulp in de vorm van donaties, want onderzoek kost veel geld.

Een veelgemaakte fout is om de productspecificaties prioriteit te geven boven het probleem van de doelgroep. Waarom is dit een fout? Omdat wat je doelgroep echt wil, is ontdekken hoe jij hun probleem op kunt lossen, zonder alle specificaties van het product uit het hoofd te leren. Dat is de enige manier waarop je jouw (potentiële) klanten kunt laten zien dat jij je om hun persoonlijk probleem geeft. En belangrijker: Jij hebt speciaal voor hen een product of dienst ontwikkeld waarmee je hen kunt helpen.

Je productspecificaties worden zeker niet vergeten in je video, maar komen gewoon later aan bod. Het is belangrijk om eerst de aandacht van de kijker te pakken (en niet te verliezen!) met het aankaarten van een probleem dat zij ondervinden. Dat wekt namelijk vertrouwen.

Waar moet een script voor een explainer video over gaan?

We understand that not everybody has the big budget to make an animation. That made us think, how can we reduce the costs of an animation? We did not want to economize on the quality to engage interns or juniors because that will reduce the quality of the animation. It should not be the case that a ‘cheaper animation’ is by definition worse in quality. So we choose to change the production process. For example, there are fewer contact moments and we work with tighter schedules. 

Sheep Animation is a brand by Home of the Brave, therefore the quality of the animations will never be lost. The same skilled illustrators and animators will work for you so you will always get the best!

We understand that not everybody has the big budget to make an animation. That made us think, how can we reduce the costs of an animation? We did not want to economize on the quality to engage interns or juniors because that will reduce the quality of the animation. It should not be the case that a ‘cheaper animation’ is by definition worse in quality. So we choose to change the production process. For example, there are fewer contact moments and we work with tighter schedules. 

Sheep Animation is a brand by Home of the Brave, therefore the quality of the animations will never be lost. The same skilled illustrators and animators will work for you so you will always get the best!

You can place a quote or other fun kind of text here, nice right? :)

De meest gebruikte structuur voor explainer video scripts

Zoals elk goed verhaal heeft een explainer video ook een begin, midden en een einde. Dit is de klassieke structuur die bijvoorbeeld ook de basis vormt voor Hollywood producties, van Casablanca tot Avengers.

Het script heeft de klassieke begin-midden-einde structuur omdat dit de perfecte manier is waarop de kijker door het verhaal meegenomen kan worden. Het is een beproefde methode en jouw animatie video script zou niet anders opgebouwd moeten zijn.

In plaats van de stappen begin, midden en einde te noemen, gebruiken wij liever de termen: wat, hoe en waarom van jouw bedrijf.

1. Het begin: ‘Wat’ is het probleem dat jouw bedrijf oplost?
Zoals we al eerder zeiden is de belangrijkste boodschap van jouw explainer video script het probleem dat je oplost voor een specifiek publiek. Het introducerende deel is wanneer dit probleem aan bod komt. In dit stadium mag je merk niet worden genoemd of worden weergegeven. Onthoud dat dit gedeelte puur over het probleem van je publiek gaat.

In de explainer video voor Bitenny zie je goed hoe direct gestart wordt met het aankaarten van het probleem. Namelijk het feit dan artificial intelligence slimmer en efficiënter voor jou kan traden dan brokers die allen te kampen hebben met menselijke gebreken en tekortkomingen. Het script begint direct met: “Imagine having the smartest asset manager in the world.”

Onthoud: Plaats de productkenmerken niet boven de problemen van je doelgroep.


2. Het midden: ‘Hoe’ lost jouw bedrijf dat probleem op?
Nadat je het probleem van je publiek hebt aangekaart moet je uitleggen hoe jouw bedrijf hen kan helpen dit op te lossen. Meestal heeft een nieuw product of nieuwe service ook nieuwe manieren om een bestaand probleem op te lossen. Hoe je dat doet, leg je nu uit.

Ga hierbij niet te ver in detail. Je wilt de aandacht van je publiek hier niet kwijt raken. Daarvoor moet je uitleg moet zeer kort, bondig en overtuigend gecommuniceerd worden.

Bedenk dat je niet alles uit kunt leggen in een video van 60 seconden. Mocht je hier tegenaan lopen dan is het goed te weten dat als je twijfelt, schrappen juist goed is. Dit verhoogt namelijk juist de kans dat je explainer video interessant en begrijpelijk blijft.

Verdere diepgang over het onderwerp na deze video is mogelijk door middel van aanvullende verkoopgesprekken, blogartikelen enz. Probeer om goed te identificeren wat essentiële informatie is en wat voor nu weggelaten kan worden.

3. Het einde: ‘Waarom’ zou je publiek voor jouw bedrijf moeten kiezen?
Enkel uitleggen hoe jouw product of dienst het probleem van je publiek oplost is niet genoeg. Jouw concurrenten volgen elkaar natuurlijk op de voet terwijl jullie allen hetzelfde probleem op willen lossen.

Als je de voorgaande adviezen hebt opgevolgd dan is je publiek op dit punt genoeg geboeid en weten ze dat jij hen kan helpen. Nu is het tijd voor jouw merkpositionering. Het moment dat je de productspecificaties aankaart is aangebroken. Laat je publiek zien wat je in huis hebt (en je concurrenten niet hebben) en overtuig ze dat jij de beste optie bent.

Bij het schrijven van een script vergeet men soms de onderdelen ‘hoe’ en ‘waarom’ in een explainer video uit te leggen. Dat komt doordat ze slechts met een dunne lijn van elkaar gescheiden zijn. Heel vaak is de oplossing van een probleem hetzelfde antwoord op de vraag waarom de doelgroep voor jouw bedrijf moet kiezen en niet voor een ander.

Voor de duidelijkheid: het einde van je explainer video heeft betrekking op jouw merk, je product en/of diensten en de promotie daarvan. Dit gedeelte is het ‘sales’ gedeelte en moet zo kort mogelijk zijn.

Met de 3 delen: ‘Wat-Hoe-Waarom’ hebben we nu de basis van het script voor jouw explainer video klaar.

Het ‘wat-hoe-waarom’ is een klassiek voorbeeld dat doorgaans het beste werkt. Maar er zijn natuurlijk nog andere structuren die ook kunnen werken. Denk je dat een andere structuur voor je script beter past? Voel je vrij dat uit te proberen.

Call-to-Action

Explainer video’s hebben naast een informatieve rol ook een duidelijk doel nodig in het uitleggen van je product of service. Om effectief te zijn moet een explainer video zijn publiek tot actie aanzetten. Je kijkers wil je met deze video omzetten in klanten, leads of welk ander marketingdoel je ook hebt. Dit heet de Call-to-Action (CTA).

Of je nu wilt dat je publiek een product of service van je koopt, zich inschrijft op je nieuwsbrief, een eBook download of de video deelt op social media, het is belangrijk dat je publiek die actie uitvoert na het kijken van de video. Vergeet dus niet een overtuigende call-to-action te voegen aan je script.

Je explainer video tot een succes maken doe je door ervoor te zorgen dat je kijkers actie ondernemen. Als ze dat niet doen is je video nutteloos.

Heldere CTA’s zijn bijvoorbeeld: “Download nu”, “Schrijf je in” of “Probeer gratis”. Kies een CTA die het beste bij jouw doelgroep past.

Tip: Gebruik slechts 1 CTA per video om verwarring te voorkomen. Als je marketing strategie het beoogd verschillende CTA’s te gebruiken, maak dan verschillende versies van dezelfde explainer video en voeg telkens een andere CTA toe.

ee

ee

Meer lezen

ee

ee

ee